Petra-oppimisympäristöhanke 0809 Mikkelin seutu Tiedote 7 / 05.01.2009

petra1.jpg

Kimmon tervehdys!

Oppimisympäristörikasta Vuotta 2009!
Muista, Sinä olet lahjakas, Sinulla on paljon annettavaa oman koulusi oppimisympäristölle!

Ruokailu on myös yksi oppimisympäristö. Tässä petralaiset harjoittelevat pikkujouluruokailua. Hyvinhän se menee…..
petra2.jpg

Hyvä idea Arxista: ilmoitustaulu betoniraudasta ja pyykkipojista!

petra3.jpg

Muistakaa, että Näsin Matti voi tulla teille pitämään työnohjausistunnon kerran Petran piikkiin. Soittakaa ja varatkaa aika!
petra4.jpg

Näsi puhui meille rooleista, muistatko?

* syntyy siitä mitä on vastapäätä: eli roolimme vaihtuvat sen mukaan kenen kanssa keskustelemme.

esim. romaani, vanha mies, pikku tyttö????

* hissi jossa liikutaan sujuvasti
eli vaihdamme roolia sujuvasti….

Tiettyjen henkilöiden kanssa roolimme voivat olla:
ylikehittyneet
sopivat
alikehittyneet
kehittymättömät, nupulla olevat
.. ja myös ympärillä olevilla ihmisillä vaihtuvat roolit riippuen siitä, ketkä keskustelevat keskenään.

Rannasteen Jorma esitteli ilmaisia formaatteja suunnitella kimpassa tai yksin….

Näistä löytyy ilmaista apua suunnitteluun:

http://bubbl.us

http://mind42.com

http://www..mediafire.com

Allekirjoittanut avarsi jälleen yhtenäiskoulujen maailmaa…alla yhtenäiskoulujen plussat!

petra5.jpg

Lisäksi puhuin muutoksesta ja mitkä asiat tutkija Satu Eerolan mukaan vaikuttavat muutoksen toteutuksen todennäköisyyteen:
Kolme tärkeintä oli: johtaja, yhteinen toimintakulttuuri ja vertaisvuorovaikutus. Nämä joko torpedoivat tai mahdollistavat muutoksen
petra6.jpg

Seuraavaksi kohtaamme jälleen 20.-21.1.2009 petrastelun merkeissä.
Tiistaina 20.1. olemme Puumalassa koulukeskuksessa (Kirkkotie 3B Puumala) ja keskiviikkona 21.1. Anttolan yhtenäiskoululla (Sahalantie 2 Anttola)
1. Petratiimit saapuvat Puumalaan yhteisellä kyydillä omilla autoilla. Matkalla on oiva tilaisuus väkertää kannettavalla oppimisympäristösuunnitelmaa.
2. Erikoisruokavaliot ilmoitan suoraan Markukselle Hämeenlinnan tietojen pohjalta, tosin, jos muutoksia on tapahtunut, ilmoittakaa siitä minulle!
3. Luvassa päivillä on: luovaa hulluutta Puumasta; kaikki Puumalan puolesta ryhmä, isoon yhtenäiskouluun Mikkolan kouluun ( 40 % maahanmuuttajia, paljon erilaisia erityisoppilaita, 900 opp. jne.) tutustumista, välittämisen etiikkaa, Second Lifea, Smartboard-koulutusta, Opitia, oppimistyylitestejä ja tietysti oman koulun suunnitelman tekemistä! Tarkempi ohjelma tämän tiedotteen loppupuolella.
4. Olkaa tervetulleita!
5. Kertokaa petrasta myös muulle henkilökunnalle esim. opekokouksissa ja laittamalla tämä tiedote ilmoitustaululle!
6. Katsokaa tiedote loppuun: esim. huhtikuun koulutuspäivä on laajentunut kaksipäiväiseksi ja silloin tehdään oppimisympäristösuunnitelmat loppuun ja esitellään toisillemme.

Bloggailemme ja kaikki löytyy tiältä:
http://petra.mikkeli.fi

Lukuvuosi 2008-2009:

Mitä on takanamme ja mitä on opittu:
Elokuu-syyskuu 2008: kouluaudienssikäynti koululla.

JoenSyve 12.-13.9.2008: KT Olli Luukkainen uusi opettajuus, PsT Merja Korhonen kasvatuskulttuurin muutokset, prof. Jarkko Hautamäki oppimaan oppiminen, prof. Päivi Atjonen arviointi…

9.-10.10.2008 Anttolan yhtenäiskoulu Sahalantie 2 52100 Anttola
Torstai 9.10.2008
Klo 8.30 aamukahvi ja sähköinen oppimisympäristö ( Ville ja Jorma), 11.30 ravitseva kouluruoka, 12.00 Opekon lähtöarviointi ( netti), 12.30 Oppimisympäristö, mitä se on ( Kimmo), 13.00 Moodle ja paljon muuta ( Tommi Issakainen, Internetix), kahvi sopivasti, 15.00 Oppimisympäristösuunnitelma ( Kimmo) 15.30 potkitaan kotiin.
Perjantai 10.10.2008
8.30 aamukahvi ja koulumuutoksessa 1 ( Jorma Ahonen Innolinegroup), 11.30 1/3 päivän ravintotarpeesta, 12.00 yhtenäinen peruskoulu – yhtenäiskoulu oppimisympäristönä ja kahvi sopivasti sekä koulukohtaisen oppimisympäristösuunnitelman aloittaminen, 14.30 elämyksellinen luontopolku koulun lähimaastossa ( Opas-Tiina) huom! luonnossa liikkumisvarustus ja 15.30 lähdetään kotiin, jos kaikki on löytynyt metsästä.

20.11.2008 Pertunmaan uusi koulukeskus. Oppimisympäristöpäivä yhdessä Itä-Suomen Lääninhallituksen kanssa. Mm. uuteen kouluun tutustuminen, KT rehtori Heikki Happonen; oppimisympäristöä, rehtori Vesa Räsänen; turvallinen oppimisympäristö, oppilaitospastori Jaana Pietiläinen; hengellinen oppimisympäristö, rehtori Kimmo Tanttu; tulevaisuuden koulun suunnittelu ja petralle oman suunnitelman tekoa.

4.-5.12.2008 Hämeenlinna Aulangon kylpylä. http://www.rantasipi.fi/Rantasipi/suomeksi/Hotellit/Kylpylahotelli_Rantasipi_Aulanko.iw3 Menemme yhteisellä kyydillä, Himasen Pasin bussilla. Lähtö klo 7.00 lääninhallituksen edestä ja matkalla Hämeenlinnaan kouluttavat Jorma ja Ville sähköisistä oppimisympäristöistä. Aulangon tiloissa aloitamme n. klo 10.30 kahvilla ja suolaisella välipalalla sekä aiheesta koulumuutoksessa 2 Näsin Matin komennuksella. Syömme klo 12.00 ja jatkamme ruokailun jälkeen Matin seurassa. Klo 15.00 on mehu ja suolaista purtavaa sekä aiheena on kehomme oppimisympäristönä: vaihtoehtona rentoutusharjoitus tai kehon ikäkartoitus. Klo 17.00-18.00 on petrojen välinen jousiammuntakilpailu. Klo 18.00 seuraa palaute kehon ikäkartoituksesta. Kylpyläpalvelujen jälkeen aloitamme pikkujoulut ruokailulla n. klo 20.00.
Perjantaina klo 8.00 Matti jatkaa aiheella koulumuutoksessa 2 ½. Ruokailu on klo 12 ja kotimatka alkaa jo klo 13.00 ja matkalla käymme oppimisympäristövierailun Arxissa. http://www.hameenlinna.fi/arx/yhteystiedot.php. Mukana on myös Hämeenlinnan Yhteiskoulun rehtori Arto Nykänen. Linja-autossa työstämme kouluittain omaa oppimisympäristösuunnitelmaa n. klo 14.15-16.00. Kotona olemme n. klo 17.00. Muista ottaa mukaan kannettava, sisäliikuntavarusteet ja pikkujouluvarusteet.

Mitä on vielä edessä ja vielä oppimatta:

Jokainen teistä tekee oppimistyylitestin netissä viikolla 3. Tarkemmat ohjeet myöhemmin.

20.-21.1.2009 Tiistai Puumalan koulukeskuksella ja keskiviikko Anttolan yhtenäiskoululla.
Tiistai Puumalassa:
8.30 Tutustuminen Puumalaan. Kaikki Puumalan puolesta –ryhmän esitys ja keskustelua luovasta hulluudesta.
10.00 Second Life / Ville ja Jorma
12.00 Ruokailu
12.45 Mikkolan yhtenäiskoulun esittely, erityisen oppilaan tukeminen ja kasvattaminen – näkökulmia ja narratiiveja, Nel Noddingsin välittämisen etiikkaa ja The Caring Teacher –ajattelu: kertomassa näistä Maarit Hosio Vantaalta.
14.45 kahvi
15.00 Oman oppimisympäristösuunnitelman rakentamista
16.00 Päätös

Keskiviikkona Anttolassa
8.30 Smartboard-koulutus / Jorma Ahonen ja Nina Mämmi
11.30 ruokailu
12.00 Opitit / Suvi Karisto Wsoy Opit
14.00 Oppimistyylitestit / Ville Pietiläinen Opeko
16.00 Päätös

Viikko 5: Oppilaiden oppimistyylitestit netissä.

Viikko 6: Ville Pietiläinen Opekosta ja Kimmo Tanttu tekevät konsultaatiokäynnit kouluilla, joissa käydään läpi oppimistyylitestit.

1.-2.4.2009. Otavan Opistolla: sähköinen oppimisympäristö, etäopetus, hengellinen ja henkinen oppimisympäristö; Isä Mitro, ( Isä Mitron luento avoin kaikille alueen kouluille) oppimisympäristösuunnitelman rakentaminen, oppimisympäristösuunnitelmien esittelyä toisillemme, Opekon väliarviointi oppimisympäristöprosessista.

Kevään päätösjuhla 15.5.2009 illalla. Paikka on vielä auki. Tehkää esityksiä!

Lukuvuoden aikana:

Audienssikäynnit: Lukuvuoden aikana projektin koordinaattorina teen useita audienssikäyntejä kouluilla. Lisäksi sähköisen oppimisympäristön asiantuntijat Jorma Rannaste ja Ville Venäläinen vierailevat kouluilla tarpeen mukaan.

Oppimisympäristösuunnitelma: Jokainen koulu tekee lukuvuoden aikana omalle koululle oppimisympäristösuunnitelman. Suunnitelma on joko yleissuunnitelma koskien niin henkistä kuin fyysistä sekä seinien sisäistä, että ulkoista ympäristöä, tai sitten suunnitelma käsittäen ainoastaan jonkin tietyn alueen koulun oppimisympäristöstä. Oppimisympäristösuunnitelma voidaan tehdä malliin, joka on liitetiedostona tai sitten omanlaisena esityksenä. Suunnitelmat tehdään hankkeemme kotisivuille ja ovat kaikkien nähtävillä koko prosessin ajan, myös keskeneräisinä. Lisäksi Petra-ryhmät esittelevät mahdollisuuksien mukaan omat suunnitelmansa Oulussa KOulu Inspiroi yhtenäiskouluseminaarissa 11.-12.9.2009 pajatyöskentelyissä

Oppimistyylitestit tehdään niin Petra-opettajille kuin heidän omalle opetusryhmälle. Testi on Opekon lisensoima Barbara Prasningin kehittämä kansainvälisesti arvostettu oppimistyylitesti.

Oppimistyylissäkö sujuvan oppimisen salaisuus?

Suuri osa suomalaisista oppilaista menestyy koulussa hyvin, mutta viihtyy siellä huonosti. Lisäisikö nykyistä suuremman huomion kiinnittäminen oppilaiden yksilöllisiin oppimistyyleihin kouluviihtyvyyttä? Ja parantuisiko oppiminen?

petra7.jpg

Entistä yksilöllisempi opettaminen vaatisi nykyistä suuremman huomion kiinnittämistä oppilaiden erilaisuuteen ja heidän erilaisiin tapoihinsa oppia. Oppimistyyleistä on olemassa useita erilaisia teorioita. On myös lukuisia enemmän ja vähemmän päteviä testejä oppimistyylien kartoittamista varten.
Uusseelantilainen opettaja Barbara Prashnig jakaa ihmiset karkeasti kolmeen: analyyttisiin, holistisiin ja joustaviin oppijoihin. Jyväskylän yliopistossa rehtorien koulutuksesta vastaava Jukka Alava puolestaan lähtee Luovuus, oppiminen, päätöksenteko –mallissaan liikkeelle analyyttisestä, organisatorisesta, sosiaalisesta sekä intuitiivisesta tiedonkäsittelytavasta, joihin yhdistää useita muita muuttujia.
Sekä Prashnig että Alava ovat kehittäneet viitekehyksestään käsin myös tietokonepohjaiset testit, joilla oppimistyyli voidaan määritellä. Kumpikin pitää oppilaan ja opettajan oppimistyylin tuntemista yhtenä menestyksellisen oppimisen, opettamisen ja kanssakäymisen salaisuutena.

OPIT-palvelu ostetaan jokaisen petralaisen omalle opetusryhmälle hankkeen puolesta vuodeksi 2009. Opit on WSOY:n kehittämä ja ylläpitämä sähköisen oppimisen kokonaispalvelu, joka on suunniteltu suomalaisten oppilaitosten tarpeisiin. Tarjoamalla kokonaispalvelua WSOY haluaa tehdä sähköisen oppimisympäristön käyttöönotosta ja tietotekniikan hyödyntämisestä oppimisessa ja opetuksessa mahdollisimman helppokäyttöistä. Käyttäjän kannalta tärkeää on käyttäjäystävällisyys, riittävä tuen saanti sekä mahdollisuus edetä askel askeleelta omien taitojen karttuessa.
Opit-kokonaispalvelu koostuu oppimisympäristöstä monipuolisine työkaluineen, käyttäjäpalveluista kuten asiakaspalvelusta, teknisestä tuesta ja opettajien koulutuksesta sekä perussisältöpaketista, joka soveltuu eri luokka- ja kouluasteille. Palveluun sisältyvät lisäksi mm. sähköposti, käyttäjätunnusten hallinta ja tekninen ylläpito. Palvelun käyttäjiksi voidaan myös ottaa huoltajia ja näin toteuttaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä.
Opit-palvelun henkilöillä on kokemusta laajoista sähköisen oppimisen käyttöönottoprojekteista sekä kunnallisina että seutukunnallisina hankkeina. Teemme läheistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa tarjotaksemme kutakin kuntaa parhaiten palvelevan pedagogisesti monipuolisen ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisen sähköisen oppimisen ratkaisun.
Palvelun käyttö edellyttää ainoastaan internet-yhteydellä varustetun tietokoneen. Jokaiselle palvelun käyttäjälle luodaan palvelun käyttöönoton alussa henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana. Tunnusten teossa hyödynnämme kouluissa käytössä olevia oppilashallintojärjestelmiä.

Elämyksellinen luontopolku lähimaastoon
Eräopas Tiina Leinonen voi rakentaa koulunne lähimaastoon elämyksellisen luontopolun ja opastaa henkilökuntaa sen käytöstä.

petra10.jpg

Opas-guide-Tiina
Retkitupa Tiina Leinonen Hovinraitti 8 Hovinmäki
52100 ANTTOLA puh. (015) 660 353 gsm. 0500 380 032 fax. (015) 660 354
guide.tiina@co.inet.fi
Syvenointivierailut. Tutustutaan Petra-ryhmänä johonkin mielenkiintoiseen kohteeseen, joka palvelee oman koulunne oppimisympäristösuunnitelmaa. Matkasta raportoidaan valokuvin, blogi-kirjoituksin suoraan verkkoon. Matka- ja majoituskustannukset korvataan.

Resurssointiraha 5000 € eli n. 700 €:a / koulu: jos tarvitaan johonkin työsuoritukseen, projektiin, jne. resurssointiin.

Kalustohankinta. Jokainen petralainen saa hankkia kalustoa, välineitä, koneita n. 1000 €:n arvosta oman oppimisympäristönsä kehittämiseksi.

Lisäksi:Verkostoyhteistyötä, seudullinen opetussuunnitelmatyötä, lukuvuoden aikana vanhempainiltoja oppimisympäristöstä jne.

Syksy 2009:
Loppuraportti
Hankkeen päättäminen ja levittäminen: Päätösmatka Syven seminaariin Ouluun 11.-12.9.2009: ”tulevaisuuden koulu”. Petra-oppimisympäristösuunnitelmien esittelyä seminaarin pajatyöskentelyssä.

Marraskuu 2009: Opekon viivästettyarviointi koulukohtaisesti.

Yhteydenpito:

http://oppimisymparisto.wikispaces.com/Hankkeet

Tehdään yhdessä parempi Mikkelin seutu oppimisen merkeissä!

Terv. Kimmo

Lopuksi vielä kertaukseksi, mitä Petra on:

PETRA – Pedagogiikka, ehyt oppimispolku ja turvallinen tulevaisuus – rakenne perustuu fyysiseen, sosiaaliseen ja moraaliseen jatkuvuuteen ja avoimeen oppimisympäristöön

YHTEISTYÖSSÄ

HIRVENSALMI: Elomaan koulu
MIKKELIN KAUPUNKI: Anttolan yhtenäiskoulu, Lyseon koulu, Rantakylän yhtenäiskoulu ja Siekkilän koulu
PUUMALA: Puumalan koulu ja Sininen koulu
RISTIINA: Kirkonkylän koulu
Opeko
Otavan Opisto; Internetix
Suomen yhtenäiskouluverkosto Syve ry
ProYpo 2015

Seudullisuus; opetussuunnitelma ja Seop
Yhtenäinen perusopetus
Iltapäivätoiminta 3-9
(nuorisotoimi, srk, järjestöt, urheiluseurat )
Avoin verkkoympäristö
Kodit
Yhtenäiskoulupedagogiikka
Jatkuvuus
Oppimispolku
Elämyksellinen oppiminen
Oppimistyylit
Uusi opettajuus
Yhteistyö
Työviihtyvyys
Oppimisympäristösuunnitelma

16 Responses to “Petra-oppimisympäristöhanke 0809 Mikkelin seutu Tiedote 7 / 05.01.2009”

 1. Admiring the time and energy you put into your website and in
  depth information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material.
  Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

 2. Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was truly informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing!

 3. test0r0r0 says:

  You have made some really good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 4. gratissnurr says:

  Jag var mycket glada att se denna detaljnivå är att titta på kampen
  och du får göra ett sträck är du freespins kommer att ta dina steg.

 5. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that produce the largest changes. Thanks for sharing!

 6. Och som ni kan se det kommer att tjäna dig väl att
  dra nytta av våra stora sign-up bonus. Några vanliga saker du kan
  göra det så kan du slå ett gratis spel funktion som delas ut när 3
  eller fler utspridda Ankh-symboler visas. Men du kommer att vara
  i plie eller om du vill skapa ett konto med ett falskt namn
  och falska identitetshandlingar.

 7. casino nett says:

  I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
  Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

 8. What’s up, yup this piece of writing is truly pleasant and I have learned lot of things from it regarding
  blogging. thanks.

 9. thai seuraa says:

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m inspired!

  Extremely helpful information specifically the remaining part :) I handle such information much.
  I used to be seeking this certain information for a very long time.
  Thanks and good luck.

 10. Brigitte says:

  Excellent content you post here! You can earn some extra money
  from your page, don’t miss this opportunity, for more info
  just type in google – omgerido monetize website

 11. Cordelia says:

  I was seiusroly at DefCon 5 until I saw this post.

 12. Calista says:

  Hello Petra, I love your site with gorgeous coechrt items and delicious recipes.Please would you tell me how I can order your PDF coechrt patterns. Yesterday, I tried to do this on Etsy, but it kept on getting stuck and I just couldn’t make it work. This is not the first time that I’ve had problems with payments on Etsy. Why is it always so difficult?! Would you agree to me ordering stuff through you and you can tell me how to do the payment. Thank you! I am interested in at least 5 patterns!How can I become a follower on your site? I cannot see the place where people can follow you and then I would be able to see when you put up something new on my blogger dashboard!Greetings from, SandraWell done for a beautiful site

 13. buy cialis says:

  That insight’s just what I’ve been looking for. Thanks!

 14. Norberto says:

  Good answers in return of this query with solid arguments and explaining all about that.

 15. find out here now…

  Petra-oppimisympäristöhanke 0809 Mikkelin seutu Tiedote 7 / 05.01.2009 « Petrablogi…

 16. This sounds like PFI all over again.You may be interested in my blog post about Freedom of Information Act requests in North Tyneside Council, who have just outsourced a load of their services to private companies:zenosblog com/2012/09/fog-on-the-tyne/(you’ll need to re-create the URL)

Leave a Reply