Kasvatustyössä tärkeintä on vuorovaikutus

Kuinka luokkaan saadaan työrauha? Mitä tehdä, jos oppilas uhmaa opettajaa? Mikä kasvatustyössä on lopulta tärkeintä? Isä Mitro ja professori Timo Saloviita Jyväskylän yliopistosta avasivat näkökulmia kysymyksiin PETRA-oppimisympäristöhankkeen seminaarissa Otavan Opistolla huhtikuun alussa.

Professori Timo Saloviita, kuva: Jere LauhaMikäli tiedotusvälineitä on uskominen, koulujen oppilaat ovat yhä hankalampia ja opettajien työ käynyt yhä vaarallisemmaksi. Seuratessa oppilaiden häiriökäyttäytymiseen liittyvää uutisointia pitkällä aikavälillä käy kuitenkin ilmi, että sama virsi on jatkunut vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.
– Opettajien riski kohdata väkivaltaa työssään on keskimääräistä vähän suurempi, mutta selvästi pienempi kuin esimerkiksi ravintolatyöntekijöillä, sanoo professori Timo Saloviita Jyväskylän yliopistosta.
Tutkimuksen mukaan yli puolet opettajista kohtaa työssään oppilaiden osalta loukkaavaa käytöstä. Varsinaisen väkivallan kohtaaminen on harvinaisempaa ja yleisempää ala-asteella kuin ylä-asteella. Toisin sanoen, pienet lapset lyövät opettajaa useammin kuin isot.

Yleensä työrauhaongelmat ovat luonteeltaan lieviä ja luettavissa normaaliksi luokan “perushälyksi”. Tällaista ovat ilman lupaa puhuminen, muiden häiritseminen ja joutilaisuus. Opettajien mielestä suurin syy työrauhaongelmiin löytyy kotien kasvatustyön puutteista. Oppilaiden mielestä ongelmat johtuvat opettajan persoonasta tai hänen tavastaan opettaa. Saloviitan mukaan molemmat osapuolet ovat sekä oikeassa että väärässä.
– Kun on työrauhaongelmia, opettajat sietävät niitä aika paljon. Ei sen niin pidä mennä, hän huomauttaa.
Valtataistelua Saloviita kehottaa kuitenkin välttämään.
– Valtataistelu ei johda mihinkään. Se, että koettaa nujertaa oppilaan kovia keinoja käyttämällä on huono strategia ja johtaa siihen, että myös oppilas käyttää kovempia keinoja. Parempi strategia on kasvattaminen.

Johdonmukainen sääntökulttuuri rauhoittaa

Pohjimmiltaan työrauhan säilyttämisessä on Saloviitan mukaan kyse siitä, kuinka oppilas saadaan toimimaan opettajan haluamalla tavalla. Käytännössä tämä onnistuu kahdella tavalla: auktoriteetin tai pakkovallan avulla. Auktoriteetin varaan rakentuva tilanteen hallinta voi olla esimerkiksi traditionaalista ja karismaattista.
– Jos opettajan auktoriteetti on hukassa, sillä tarkoitetaan yleensä traditionaalista auktoriteettia. Se on korjattavissa, mutta vaatii työtä. Jokaisen opettajan täytyy rakentaa auktoriteettinsa. Suurin osa tekee sen, mutta osalta se jää kesken ja he kärsivät siitä koko uransa.

Traditionaalista auktoriteettia voi kehittää luomalla arkeen sääntöjä ja rutiineja, joita kaikki – myös opettaja – noudattavat johdonmukaisesti. Sääntöjen tueksi on mietittävä seuraamuksia, joita sääntöjen noudattamatta jättämisestä aiheutuu.
– Seuraamuksia ei saa vetää hatusta kiihtyneessä mielentilassa. Looginen seuraamus on hyvä, jotta oppilas ymmärtää, mistä se johtuu. Jos oppilas esimerkiksi myöhästyy tunnilta, looginen seuraus on, että hän jää luokkaan opettajan kanssa hetkeksi tunnin jälkeen. Tai jos sotketaan, siivotaan.
Lisäksi Saloviita kehottaa opettajia kiittämään oppilaita hyvästä käytöksestä ja koulutyöstä.
– Usein lapset haluavat opettajien huomiota. Tähän opettajat voivat vastata. Tähän pätee behavioristien ohje, että lasta ei napata pahateosta vaan hyvänteosta. Nyt opettajat antavat huomiota väärästä käyttäytymisestä, vaikka monessa tutkimuksessa on todettu, että hyvän käyttäytymisen huomioiminen hyödyttää paljon enemmän.

Paras vuorovaikutus opettajan ja oppilaiden välille syntyy kuitenkin, kun auktoriteetti perustuu vastavuoroiseen kunnioitukseen opettajan ja oppilaan välillä. Luottamuksellisen vuorovaikutuksen rakentaminen on tehokkain keino vaikuttaa myös oppilaaseen, joka uhmaa opettajaa.
– Kun oppilas tuntee, että opettaja arvostaa häntä ja on hänestä kiinnostunut, oppilas arvostaa vastavuoroisesti opettajaa, Saloviita toteaa ja korostaa, ettei karismaattisuus ole myötäsyntyistä, vaan sitä voi oppia.
– Se vaatii ystävällistä suhtautumista oppilaaseen. Se ei tarkoita kaveeraamista, vaan että opettaja osoittaa kiinnostusta oppilasta kohtaan – opettelee tuntemaan oppilaan ja keskustelee hänen kanssaan myös koulun ulkopuolisista asioista.

Ihminen itsessään on oppimisympäristö

Isä Mitro, kuva: Jere LauhaHenkisestä ja hengellisestä oppimisympäristöstä puhumaan tulleen Isä Mitron mielestä ihminen itsessään on oppimisympäristö. Tämän vuoksi opettajien tärkein tehtävä on opastaa oppilaita löytämään itsensä.
– Olemme positiivisessa läheisriippuvuudessa toisiimme ja peilejä toinen toisillemme. Peilikasvoisuuteen sisältyy ajatus vastavuoroisuudesta: emme voi löytää itseämme löytämättä toista. Oikea itsetunto on herkkyyttä ymmärtää toisen itsetuntoa. Tätä kautta tulevat myös kyky samaistua ja myötäelää. Tämä on asia, mikä pitää opettaa myös nuorille.

Muistellessaan omia kouluaikojaan, Isä Mitro muistaa lämmöllä omia opettajiaan ja kohtaamisia heidän kanssaan.
– En olisi tässä ilman opettajiani. Opettajat panivat minut ja monet luokkatoverini ylittämään itsemme. Itse usein rajaamme omaa lahjakkuuttamme ottamalla varman päälle.
Omista kouluajoistaan hän muistaa myös luokattomuuden ja sen, että koulun käynti oli elämys. Hän kannustaa myös nykyopettajia pyrkimään siihen esimerkiksi retorisia taitojaan kehittämällä.
– Nykyisessä mediakulttuurissa tarvitaan retorisia taitoja. Lisäksi tarvitaan tiivistelmiä, että edes jotain jäisi päähän.
Isä Mitro huomauttaa myös, että oppimisen kannalta on tärkeää, että teoria ja käytäntö ovat sopusoinnussa.
– Teoria on tarkoitettu sisäistettäväksi ja vaatii mietiskelyä. Mietiskely ei kuitenkaan onnistu ilman jotain konkreettista; konkreettinen ei onnistu ilman mietiskelyn kautta tulevaa ymmärrystä.

Teksti: Nina Kurki
Kuvat: Jere Lauha

Tags: , , ,

23 Responses to “Kasvatustyössä tärkeintä on vuorovaikutus”

 1. csodar says:

  My laptop also has itunes. But the home computer is almost 7 years old. We think it runs so slowly b/c it has so much junk clogging up the hard drive. But it is possible it could have a virus that my parents don’t know about. If I put the CDs onto my laptop, could it get infected with a virus?

  _____________
  grow taller

 2. thehun says:

  jiof otdif free porn xzpefp s zc i utn

  vatl mofyh [URL=http://www.abbiesex.com – abbiesex[/URL – sdrrpu x ac z xly

 3. Elmo says:

  I do believe some other web site masters need to get this web site being an design — really clean and great design and style, let alone this article. You’re an authority in this region!

 4. online says:

  vorr iranc tun’ kvartiraya inq’ berec mez handznec ed jamanakvanic iran gitem gervel ei lool!! inq’ heru thanot a mez

 5. It’s genuinely very complicated in this busy life to listen news on TV, thus I only use web for that reason, and get the hottest news.

  Feel free to visit my web blog; condo for rent hua hin

 6. Jean says:

  Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?

  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your
  content. Please let me know. Cheers

  Feel free to surf to my website; juicing for
  cancer – Jean -

 7. Ludie says:

  I like the valuable info you supply on your articles.

  I’ll bookmark your weblog and check once more here frequently.
  I’m fairly sure I’ll be informed many new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

  My web blog :: artificial grass uk (Ludie)

 8. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog
  posts. In any case I will be subscribing to your feed and
  I hope you write again soon!

  my page :: Shortly (http://Www.lovemilitarylife.Com)

 9. Putri says:

  “Miesten ja naisten aivot ovat le4hes yhte4 eriaeislt, kuin delfiinien ja ihmisten aivot.”Miksi helvetisse4 sitten vaadit tasa-arvoa? Kunmmalista, ette4 delfiinin aivoilla hallitaan ylivertaisia miehie4.Vortac, tyhmyytesi on jo lakannut he4mme4stytte4me4ste4. Voit lopettaa.

 10. Your website has to be the electronic Swiss army knife for this topic.

 11. Selena says:

  Vasta jos joutuu ko. hineklf6n sanomisten ja tekemisten kanssa tekemisiin, mite4 ei valitettavasti voi mille4e4n ve4ltte4e4, vitutus on melkoinen.Pe4ivitte4inen ele4me4kin on lopulta pisara saharassa kosmisessa mittakaavassa, yksi 100 vuotta ja ihmisele4me4 (inkarnaatio) pieni, nopea pilkahdus. Otin kylle4 tosin tuon vitutusfaktorin huomioon sulkulauseessa : (vaikkakin melko e4rsytte4ve4 misandriansa, valheidensa seke4 tajuamiskykynse4 piskuisuuden vuoksi)Halusin vain tuoda hieman laajempaa perspektiivie4, jotta vitutus olisi kenties helpompi siete4e4.. tarpeeksi laajasta ne4kf6kulmasta juuri mike4e4n maallinen ei ole kovinkaan iso juttu.”Ve4liaikaista te4e4 kaikki on vaan”, kuten laulussakin sanotaan, ja “Kaikki loppuu aikanaan” .. myf6s siis kaikki vitutus. – Vortac

 12. Mari says:

  JPP is slightly orrveatedHe is the best run defending DE in football, arguably. As a pass rusher he doesn’t hold Demarcus ware’s jock, hes a good not great pass rusher. Look at that TD to desean jackson, he rushed from the inside on that play and was stonewalled. In the superbowl he was always the last player off the line. He is still very raw as a pass rusher and is very orrveated in that category. What’s funny is that despite his flaw, he still had 16.5 sacks in the regular season, but only 2 sacks this year and half a sack in the 2012 playoffs

 13. Keep on writing and chugging away!

 14. A wonderful job. Super helpful information.

 15. That takes us up to the next level. Great posting.

 16. Most help articles on the web are inaccurate or incoherent. Not this!

 17. Grdat blog! Do you haave any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any ideas? Many thanks!

  Also visit myy page: buy soundcloud plays

 18. You are so interesting! I do not suppose I’ve read anything like this before.
  So wonderful to find someone with some unique thoughts on this subject matter.

  Really.. thank you for starting this up.
  This site is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

 19. bricolage says:

  Definitely consider that that you stated.
  Your favourite reason appeared to be on the net the simplest thing to understand of.
  I say to you, I definitely get irked at the same time as people consider issues that they
  just don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the top and outlined
  out the whole thing without having side effect , other people
  can take a signal. Will probably be again to get more.
  Thank you

 20. house says:

  I am genuinely thankful to the owner of this web page
  who has shared this great post at at this time.

 21. Harga mebel says:

  blog.jpnn.com…

  Kasvatustyössä tärkeintä on vuorovaikutus …

 22. Thank you for the good writeup. It actually was a entertainment account
  it. Look complicated to more added agreeable from you!
  By the way, how can we keep in touch?

Leave a Reply